/home/zileonetoo/galeriep/themes/webvitrine-gp/pages/portfolio/details.htm 0.10630297660828 Sec
/home/zileonetoo/galeriep/themes/webvitrine-gp/layouts/layout.htm 0.078704118728638 Sec
Rik Poot - sculpture en terre cuite - pièce unique - Galerie Pignolet

Rik Poot - sculpture en terre cuite - pièce unique


Rik Poot - Pièce Unique en Terre cuite - Femme nue assise

  • Catégorie:Sculpture - Figurative - Nu - Erotisme
  • Créateur - Artiste:Rik Poot (1924 -        )
  • Signature:Oui
  • Période:XXème siècle - 1950-1960
  • Prix:VENDU
  • Filtre ethnique:Art d'Europe Centrale
  • Pays d'origine:Belgique
  • Dimensions:28 cm x 24 cm x 22 cm
  • Poids:3 kg
  • Localisation de l'objet:Belgique Namur
  • Etat:Excellent
  • Styles:Expressionniste - Art Moderne
  • Matière:Terre cuite

Références biographiques: "La Sculpture en Belgique depuis 1830" Engelen Marx - pg 2960-2961-2962-2963

Wikipédia:

Hij werd geboren in het Vlaamse deel van Brabant, meer bepaald in de volksbuurt Far-West, de eerste sociale woonwijk van de gemeente Vilvoorde. Hij volgde de moderne humaniora aan het Koninklijk Atheneum te Vilvoorde en nam daarna lessen aan de Academie van Molenbeek. Als kind raakte de jonge Rik geboeid door het ambachtelijke werk van zijn vader, die bronsgieter was en grafornamenten maakte. De jaarmarkten in Vilvoorde, meer bepaald de paarden die er gekeurd en verhandeld werden, maakten op hem een blijvende indruk. Tijdens de oorlogsjaren 1944-45 studeerde hij aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Brussel. In 1948 vestigt hij zich te Grimbergen. Hij ontving achtereenvolgens verscheidene prijzen: Eerste Prijs Openluchttentoonstelling Anderlecht (1948), de Godecharleprijs en de prijs van de stad Luik (1949). Hij ondernam vervolgens studiereizen naar Frankrijk en Italië dankzij een gewonnen beurs om er de kunst van de Oudheid en de Renaissance te bestuderen. In 1953 won hij de tweede Prijs van Rome, eerste Prijs Openluchttentoonstelling Vorst, eerste Prijs stad Brussel. In 1954 samen met Roel d'Haeseeervolle vermelding in de Prix Jeune Sculpture. In 1959 ontving hij de Coopalprijs. Van 1962 tot 1984 was hij professor Monumentale Beeldhouwkunst aan het Nationaal Instituut voor Architectuur en Sierkunst van Ter Kameren, Brussel. Poots beelden staan bijna alle in de openbare ruimte. Voor het gerechtsgebouw van Turnhout ligt zijn Rustende Najade. Hij ontwerpt in 1982 "Ode aan een bergrivier" in brons voor het metrostation Herrmann-Debroux te Brussel. In de tuin van het Elzenveld in Antwerpen kreeg zijn beeld van de schrijver Maurice Gilliams een plaats.

In 2004 organiseerde de stad Vilvoorde als eerbetoon een grote tentoonstelling met werk van hem in het Hansenspark en een oud klooster. Uit heel Vlaanderen bracht men toen als hommage aan Poot de wulpse figuren, de steigerende paarden, de monumentale beelden en de borstbeelden bij elkaar.

In het voorjaar 2008 verrees op het Leuvense provincieplein Poots laatste creatie De Ontvoering van Europa met de steun van de provincie Vlaams-Brabant, de stad Leuven en KBC. Het bronzen beeld vormt er het sluitstuk van de esplanade die het station met het provinciehuis zal verbinden. Het beeld, verwijzend naar de Griekse mythologie, toont de mooie Europa op de rug van een kolossale stier. Het symboliseert hoe Europa, dochter van koning Agenor, werd ontvoerd door Zeus. Hij ontving kort daarop in Brugge de tweejaarlijkse Achilles Van Ackerprijs voor zijn hele oeuvre.